T. Willcox Residence

Fort Jeudy / Grenada

Set in the rugged terrain of the Fort Jeudy peninsula at the southern end of Grenada, this residence embeds itself within the landscape with cast, 'sculptural' walls of concrete. Devoid of color the building sits quietly perched on the ridge as its shape undulates with the changing of the topography. Key to the building's function is its internal circulation provided via a ramp that winds its way from ground level to the roof deck. This method of access reinforces a fluid continuum of space, in keeping with the formal gesture of its volumes. To overcome the challenge of the strong winds on the site a courtyard area was placed on the leeward side of the building and away from the harshness of the elements. A vented system was designed to allow air to circulate in a manner that can be controlled depending on need.